[Konkurrence] Lad det boble

Ris a la mande kage

 photo RISALAMANDEKAGE-1_zpsc089e8e3.jpg

Er det for skørt? At lave en så traditionel dessert om til en kage?
Den smagte nu godt 🙂

Til juleaften vil jeg stadig vælge den traditionelle – men kagen er perfekt som en lille overraskelse til julefrokosten, mortens aften eller lignende.

Det kunne også være fint, hvis man anrettede det i anretterringe/udstikkere tror jeg.

 photo RISALAMANDEKAGE-2_zps3fb67587.jpg

Kiksebund:

12 Digestive kiks
50 g smeltet smør
Kom kiksene i en pose og knus dem med en kagerulle eller lignende, til de er helt smulret.
Bland kiksene med smeltet smør.

Pres blandingen ned i en springform og stil på køl.

 photo RISALAMANDEKAGE-4_zps095370e6.jpg

Ris a la mande:

200 g grødris
Lidt vand
1 l sødmælk
Lav først risengrød. Kom en smule vand i en gryde sammen med grødris. Kog op. Tilsæt sødmælken og rør rundt, indtil det koger. Skru ned for varmen og lad det stå med låg på i 45 min – rør rund en gang imellem. Køl risengrøden af.

2 vaniljestænger
6 spsk sukker
Flæk vaniljestængerne og skrab kornene ud. Kom dem i risengrøden sammen med sukkeret.

3 dl piskefløde
Piskes til flødeskum og røres i risengrøden.
Hvis du stopper her, så har du verdens bedste ris a la mande.

3 blade husblas
Kom husblassen i koldt vand i 5 min, til det er blødgjort. Vrid vandet fra husblassen.
Kom husblassen i en gryde med en smule vand i bunden og lad det smelte ved svag varme.
Hæld husblassen i ris a la manden i en helt tynd stråle, mens du vender rundt.
Fordel ris a la manden ovenpå kiksebunden i springformen.
Stil på køl til kagen er stivnet.

 photo RISALAMANDEKAGE-3_zpsb8aed512.jpg

Kirsebærsaucegele

1 karton kirsebærsauce
1 blad husblas
Mandler + pistacienødder
Si bærrene fra. Kom saucen i en gryde, sammen med husblassen og varm op.
Fordel saucen på kagen og stil på køl. Du kan evt. bruge 2 kartoner kirsebærsauce – det er sådan lidt smag og behag.
Pynt med hakkede mandler og hakkede pistacienødder.

Sidder du nu og tænker – har hun ikke glemt mandlerne i ris a la manden?
NEJ, det har hun ikke! En ægte ris a la mande er nemlig uden mandler hjemme hos os. Sådan smager den bedst, hvis du spørger mig. 🙂
Du må gerne synes, det er underligt. Og så kommer du selvfølgelig bare mandler i.

77 kommentarer

  • Den ser god nok lækker ud.. Tak for opskriften:)

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hvordan gjorde du det… Altså.. Opgraderede mine to favoritdesserter… til een dessert i alt? 😮
    Det lyder jo alt for himmelsk, dobbelt op på yum! Lidt mandelknas i selve massen er jeg sikker på, ville være lige mig.

    – Anne

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • byGuldahl

      Den smagte altså også godt – Ris a la mande er total ynglingsdessert 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette

    Lækkert!! helt vildt!

    Skal lige være helt sikker. Kiksebunden skal ikke bages vel? 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • byGuldahl

      Tak 🙂 Nej det er ikke nødvendigt at bage bunden

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Denne kage ser helt fantastisk ud. Den minder mig allermest om en sjov form for cheese cake, hvilket nok også var meningen.
    Jeg går selv og prøver at opfinde en juleagtig cheese cake med brunkage smag eller noget i den stil, men denne udgave var da et rigtig godt eksempel. Well done!

    – Eline

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • byGuldahl

      Tak 🙂 Man kunne sikkert godt lave noget chokoladekage/brunkage bund, som også passede fint til ris a la manden.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sara

    Hej
    lyder bare lækkert, men vil bare være helt sikkert, grøden køler da helt af inden du tilsætter flødeskummen ik? ellers smelter det da

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Sara 🙂
      Jo, jeg køler den af, så fløden ikke kan smelte. Den behøver ikke være heeelt kold, men den skal lige på køl i et stykke tid inden fløden tilsættes.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • John Christiansen

    Der skal da mandler i ris a la mande. Det er mandlerne, der er skyld i navnet. Kommer du ikke mandler i, bliver det slet og ret risdessert, hvilket kan være særdeles udmærket, men så er det altså ikke ris a la mande.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Det kan du have ret i 🙂
      Jeg synes bare, at ris a la mande smager meget bedre uden mandler, men jeg er også godt klar over, det ikke er helt normalt.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sarah Jacobsen

    Jeg skal prøve at lave denne lækre julesag på fredag til en herrejulefrokost. Dog er jeg lidt i tvivl om hvor mange personer en kage strækker sig til, samt hvor stor en form du har brugt? 🙂 SOS SOS ! God jul

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej. Jeg har brugt en helt almindelig springform. Jeg vil vurdere, at kagen rækker til 10-12 personer. Håber den bliver en succes 🙂 God jul

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • […] it gets a little present (“mandelgave”, like I did last year). I’m also over the moon by this recipe for a ris à la mande […]

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cecilie

    Hvis man nu skulle putte mandler i, hvor mange gram skulle der så i? 🙂
    Ville blive super glad for et hurtigt svar, da jeg skal lave denne til en julefrokost imorgen 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • ByGuldahl

      Jeg vil sige ca 200 g, men det er vel lidt efter smag og behag 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Thomas

    Hej
    Lækker ser den ud og jeg foretrækker nu også en risalamande uden mandler 🙂
    Men hvorfor kalder det for en cheesecake. Der er jo intet spor af ost. Du laver naturligvis en traditionel bund af kiks men det gør det jo ikke til nogen cheesecake.
    Thomas

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Thomas
      Bunden er ligesom en cheesecake samt udseendet, men ellers har de intet tilfælles.
      Jeg kan heller ikke umiddelbart finde noget sted, hvor jeg har sammenlignet den med en cheesecake? 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tilde

    Hvor lang tid skal den sidde før den skal ud af formen.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cecilie

    Da jeg hælder kirsebærsovsen på er der ligesom om den laver hul ned selve kagen. Skulle den have sat sig først? Et eller andet gør jeg forkert. Ud over det var det lige som om ris a la manden skiller, har du et bud på det?
    Hilsen Cecilie

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Æv, hvor ærgerligt.
      Kagen skal lige have lov at sætte sig på køl. Det kan måske godt lyde som om, at kirsebærsaucen har været for varm. Fik du reddet den?

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Camilla

    Hej jeg ville lige hører hvad der skal gøre med det husblas der skal i kirsebærsovsen skal det også i blød i vand ? Har nemlig aldrig brugt husblas før 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Når bare husblassen varmes op sammen med kirsebærsaucen, så behøver den ikke i vand først. 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja Gregersen

    hej

    Vil lige høre, hvor lang tid den kan holde sig? Skal bruge den på lørdag og har ikke rigtig tid til at lave det hele der 🙂

    Havde tænkt at koge risengrød i dag, lave ris ala mande i morgen og lade det sætte sig til fredag, hvor jeg vil lave geléen, kan det lade sig gøre tror du? 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Simone

    Åh, jeg står her i stort dilemma! Jeg lavede ris a la mande laget i morges, og kagen har stadig ikke sat sig! Kan den på nogen måde reddes? Den skal spises i morgen 🙁

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Sikke noget møg. Den burde sætte sig, når der er husblas i.
      Den er nok ikke så nem at rede, men jeg ville nok prøve at sætte den en halv time i fryseren, og se om den så sætter sig. Jeg krydser fingre.

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Simone

      Mange tak for dit hurtige svar! Jeg endte med at skrabe det ud af formen og prøve igen – så nu må vi se i morgen 😉

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak for tippet. Det skal helt sikker forsøge med 🙂
    Knus http://www.blueducklings.wordpress.com

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jette Holm

    MÅ lave den her lækre kage til julefrokost på fredag Hvilken størrelse springform har du brugt?

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helle Thygesen

    Skal risengrød en være helt kold inden du hælder husblas i? Så jeg evt kunne koge grødeskæring dagen før

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Du kan sagtens lave risengrøden dagen før.
      Den behøver ikke være helt kold. Jeg synes, resultatet bliver bedst, hvis ris a la manden har stuetemperatur, når jeg tilføjer husblassen.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kolding

    Jeg må lige spørge, skal kirsebærsaucen ikke køle af inden den skal ovenpå kagen?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Jo lidt. Den skal ikke på køl så den begynder at stivne, men den må gerne stå på bordet og køle af, så den ikke trænger ned i ris a la manden pga. varmen.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Annika Brandt

    Hej. Er der en speciel grund til bærrene skal sies fra sovsen? Tænker det må se godt ud med bærrene i.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Bodil

    Hvor mange mennesker er kagen til, hvis man skal have et lille stykke?

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lizette

    Halløj :grinning:

    Så blev det min tur til at prøve din lækre “kage”, den skal serveres for tøserne i morgen aften til julefrokost, jeg har dog lavet kiksebunden lidt tykkere for synes den du har på billedet virker lige tynd nok måske, men jeg har dog tilføjet en 1,5 tsk mandel essens nu hvor der ikke skal mandler i og det smager jo bare super godt i os :sweat_smile:

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • […] Risalamande kage. Seriøst, prøv den! Lavede den til førnævnte julefrokost, og den var et hit. […]

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Henriette

    Hejsa,
    Hvordan tror du kagen vil blive med havtorngele ovenpå? Jeg har nemlig en del i fryseren og er ikke så meget til kirsebær:)

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Det tror jeg, kommer til at smage godt. Den bliver nok lidt mere frisk, men det gør jo ingenting 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Casper

    Tak for opskrift :-).

    Skal kiksebunden ikke køle af (i køleskab) når det smeltede smør er hældt ud over?

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Casper

    Skal kiksebunden ikke på køl umiddelbart efter det smeltede smør er tilsat?

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne Sofie

    Kan kagen mon fryses? ☺️☺️

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Det ved jeg faktisk ikke. Jeg tror godt den kan, men spørgsmålet er om ris a la manden kan ske at blive grynet. Jeg må lige teste næste gang jeg laver ris a la mande 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • […] fandt opskriften på risalamande kagen her. Det eneste jeg fortrød ved kagen var at jeg ikke tilsatte mandler i risalamanden. Udover det, så […]

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Liv

    Hvis man bruger to kartoner kirsebærsauce, skal man så også bruge 2 husblas blade, eller er der nok i det ene?

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ronja

    Husk at dække bunden af springformen, da kagens bund smuldre og ikke er til at løfte af bagefter.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Årh ja det skal jeg simpelthen prøve.. 🙂 Tak for opskriften.. <3

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jesper

    Så er det ikke ris al mande. Så er det norsk riscream fløde og ris 😉

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kimmie

    Kan man undlade kiksebunden? 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Det må jeg indrømme, jeg er ret meget i tvivl. Jeg tror, kagen står bedst med en bund, men det kan sagtens være, jeg tager fejl. Det må næsten komme an på en prøve. 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • GUUD hvor lækkert! Det skal prøves!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sussanne

    Super lækkert.
    Lavede den sidste år til min søster og er i gang med at lave den igen .. Jeg har kommet mandelsplinter i … Tusind tak for en lækker anderledes jule dessert 😀

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helle

    Kan kagen laves dagen før man skal servere den ?

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

    Jeg tænker det kunne være sjovt at prøve med anretningsringe/udstikkere. Ville du så lave kagen som du beskriver den først, og så bruge udstikkerne til sidst, så man portionsnretter det? Eller hvordan vil du gøre det? Når du kommer deet i spring formen, smørrer du så formen inden eller bruger du bagepapir. 😊

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej. Jeg ville lave kagen i anretterringene med det samme. Jeg tror, det er både nemmere og resultatet bliver bedre, end at skulle stikke dem ud efterfølgende.
      Jeg smører ikke formen, men bruger bagepapir. Når kagen skal ud af formen, kan man evt. holde kniven under varmt vand inden, så den bliver varmet op. Derefter tørrer du den af og kører den rundt i kanten af formen, så slipper kagen nemmere.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kristina

    Hvor meget ender risalamande med at veje – jeg har rester fra juleaften, som jeg tænker at bruge istedet for at starte fra bunden, men er i tvivl hvor meget der skal til ift husblasen?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Jeg har ikke vejet den endelige mængde ris a la mande. Har du så meget, at du kan fylde en springform? Så ville jeg bruge 3 husblas.
      Hvis du har mindre, kan du måske nøjes med 2 stk, så længe din ris a la mande ikke er al for tynd.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karina

    Hej!
    Er det muligt, at kagen kan laves en dag i forvejen? (pyntet vil jeg dog komme på inden servering)
    Den ser lækker ud.

    Kh

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christian Borum

    Er der nogen forskel i forhold til den som philladelphia smøre ost har postet på facebook/instagram.?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Ja, der er faktisk en del forskelle.
      De har et lag med marcipan.
      De blander risengrød med smøreost og citron, hvor min er lavet på en ris a la mande.
      Derudover kommer de portvin i kirsebærsaucen. Deres bund og kage skal desuden bages – min version skal slet ikke i ovnen.

      Så jeg er da helt overbevist om, at min er langt bedre. Og lidt mere simpel ;):)

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

    Jeg har lige et spørsmål. Når kirsebærsovsen skal i gryden med husplas, skal husblasen så ikke i huld vand inden?
    Hilsen Julie

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Jeg har faktisk fin erfaring med at komme dem direkte i gryden og smelte dem i kirsebærsaucen.
      Men der står godt nok på pakkerne, at husblassen skal ligge i koldt vand først. Det er nok den mest sikre metode 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line Maria Thy

    Hvor stor er springformen, som mængden er beregnet til?

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Laura

    De sidste mange gange jeg har lavet noget med husblas er det blevet trådet, hvordan undgår jeg det?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Undgå at husblassen bliver for varm. Du kan evt. starte med at tilsætte en lille smule ris a la mande til den smeltede husblas og røre sammen. Så er temperaturforskellen ikke så stor, når du rører det i resten af ris a la manden.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Henriette

    Jeg havde svært ved at få kikse bunden til at samle sig, så jeg tilsætte 50gr smør yderligere, så blev den perfekt.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sille

    Den smager mega godt og er også ret nem at lave tak for opskriften❤️❤️

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sille

    Den smager mega godt og er også ret nem at lave tak for opskriften❤️❤️

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

[Konkurrence] Lad det boble