Risengrød på 3 måder

Helt perfekte brune kartofler

– hver gang

Der er én ting, vi er eminent gode til i min familie.

Og det er at lave flotte, blanke og helt vildt lækre, brune kartofler.
Dér kan vi vores kram.

Nu afslører jeg hemmeligheden bag de perfekte brune kartofler:

….

Tid!

God. Tid.

Mange laver de små kartofler på høj varme, lige før servering.
Og mine tæer krymper sig.
De bliver melede (altså kartoflerne). De får kun et lille bitte tyndt lag og man kan sagtens se den blege, hvide farve indenunder. Eller endnu værre: brune klumper.

Det er altså ikke fremgangsmåden.

De skal stå stiiiille og roligt og blive brune.
Ved lavt blus.

Her er opskriften:


Som tilbehør til ca. 6 personer

2 glas kartofler
Hæld kartoflerne op i en si og lad dryppe af i 10 minutter.

180 g sukker
Kom sukkeret i en pande med høje sider eller en wok.
Skru helt op for varmen.
Når det begynder at smelte i bunden, skruer du lidt ned for varmen og rører en smule rundt.
Når alt sukkeret er smeltet skrues helt ned for varmen (min står på 2-3 ud af 9)
(hellere for lav varme end for høj, så sukkeret ikke bliver brændt)

50 g smør
Tilsæt smørret og vent til det er smeltet.


Tilsæt kartoflerne og vend lidt rundt.

Lad nu kartoflerne stå i panden med lav varme og simre lige så stille.
Vend rundt engang imellem.

Skidt pyt hvis du har lidt klumper eller sukkeret stivner – det skal nok smelte igen.

Efter 10 minutter begynder de at tage farve, men lad dem endelig stå i 40-50 minutter mere – altså knap en time i alt. Jo, det mener jeg.
Rør rundt af og til.

Tada – så har du de perfekte brune kartofler.

Og husk at nævne min blog, når dine gæster spørger “hvordan dælen gjorde du det?” 😉

15 kommentarer

  • Jeanette

    Vil gerne prøve

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Heidi Flemmer

    Flotte kartofler. Det må jeg prøve. Er kartoflerne ikke kogt, pillet og afkølet først? Bliver de ikke “udkogte”, hvis de efterfølgende står en time mere på varmen?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Tak 🙂
      Jeg bruger altid kartofler på glas, og de skal ikke koges først. De bliver heller ikke udkogte eller “gummi-agtige”, selvom de står så længe.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Dorthe Pedersen

    Jeg glæder mig meget til at prøve opskriften. Hvordan gør jeg, når jeg skal lave til fjorten. Kan det laves af en gang. Kan de stå og vente på opfyldning uden problemer. Mvh Dorthe Pedersen

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Dorthe. Hvis du kan have nok kartofler i panden, kan du godt lave dem på én gang. Ellers ville jeg nok lave 1 portion færdig, stille på køl og varme den igen senere.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line

    Min karamel-blanding størkner ikke rigtig og det har snart stået i 40 min.. alle i køkkenet siger skru op for varmen, hvad ville have været dit råd…?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej. Mit svar kommer nok alt for sent, men håber det lykkedes alligevel.
      Der sker ikke noget ved, at skrue en smule op, hvis sukkeret har svært ved at smelte. Men det er ikke meningen, det skal stå og koge – så skru ned igen, så snart sukkeret er smeltet.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Simon

    Den er ramt lige i røven.
    Perfekte

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Inge-lise

    Da vi bliver 14 personer juleaften, vil jeg gerne, hvis det er muligt at lave dem om formiddagen, varme dem op i en gryde om aftenen, vil det være ok?
    Glædelig jul👍

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ove

    Super opskrift på de brunede kartofler 👍

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christina Hartmann

    Fantastiske kartofler, intet mindre 🙂 50 min. var helt perfekt her.
    Glædelig jul.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja

    Hej☺️
    Jeg ved ikke om dette bliver læst da det jo er del år siden opskriften er delt🙈 jeg har de sidste par år kun brugt din opskrift når jeg laver brunede kartofler da de bliver SÅ gode, ligesom min morfars da jeg var barn😍😍 men.. mine bliver MEGET lyse i forhold til på dine billeder.. hvad gør jeg forkert?
    Mvh. En glad kartoffelspiser😜

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej. Dejligt at du kan bruge opskriften 🙂 Prøv at give dem lidt længere tid eller skru en anelse op for varmen – det skulle gerne give dem lidt mere farve.

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Katja

      Tak for svar👍🏻
      Den kan bestemt bruges!

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Risengrød på 3 måder